Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Καλύτερες φορτίσεις με οικοδομικά μονωτικά. Πειράματα με ηλεκτροσκόπια.


Το ηλεκτροσκόπιο με κινητά φύλλα (ή ένα ευκίνητο φύλλο) αποτελείται από ένα μεταλλικό στέλεχος μονωμένο από το μεταλλικό περίβλημα.
Στο κάτω άκρο του στελέχους υπάρχουν ευκίνητα φύλλα που εφάπτονται μεταξύ τους όταν δεν έχουν φορτίο.
Η πάνω άκρη του στελέχους καταλήγει σε σφαίρα ή δίσκο. Δίσκος στέλεχος και φύλλα έχουν το σχήμα Τ. Στο Τ αυτό μετακινούνται ελεύθερα ηλεκτρόνια από το δίσκο στα φύλλα ή από τα φύλλα στο δίσκο.
Απόκλιση στα φύλλα παρατηρείται, όταν σε αυτά εμφανισθούν ομώνυμα φορτία.
Νέα υλικά προσιτά για πειράματα στατικού ηλεκτρισμού που φορτίζονται εύκολα και διατηρούν το φορτίο τους ειδικά σε μέρες μικρής υγρασίας υπάρχουν πλέον, ο εβονίτης, η ύαλος, το δέρμα γαλής νικήθηκαν από το θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις οικοδομές (π.χ. roofmate) και το πλαστικό φύλλο συσκευασίας (με τις κυψελίδες αέρα)
Με τριβή του μονωτικού στο πλαστικό φύλλο ή σε μάλλινο ύφασμα πετυχαίνουμε καλή και με διάρκεια φόρτιση.


A. ΠΕΙΡΑΜΑ
Τι θα παρατηρήσουμε στα φύλλα του αφόρτιστου ηλεκτροσκοπίου, όταν στο δίσκο του πλησιάσουμε το θετικά φορτισμένο μονωτικό;

Φόρτιση με επαγωγή ενός ηλεκτροσκοπίου πλησιάζοντας το θετικά φορτισμένο μονωτικό οικοδομών. Το θετικά φορτισμένο μονωτικό έφερε κοντά του στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου ηλεκτρόνια, αρνητικό φορτίο, με αποτέλεσμα στα φύλλα να εμφανισθεί θετικό φορτίο που προκαλεί την απόκλισή τους.
Το φορτίο του ηλεκτροσκοπίου στα φύλλα και στο δίσκο εξακολουθεί να είναι μηδέν συνολικά.
B. ΠΕΙΡΑΜΑ
Ελέγχοντας το είδος του φορτίου με ένα θετικά φορτισμένο ηλεκτροσκόπιο.
Τι θα παρατηρήσουμε στην απόκλιση των φύλλων ενός θετικά ηλεκτρισμένου ηλεκτροσκοπίου, αν πλησιάσουμε 1) ένα αφόρτιστο αγωγό
2) ένα αρνητικά φορτισμένο σώμα 3) ένα θετικά φορτισμένο σώμα;
Εξηγείστε με βάση τα σχήματα.
Βλέπουμε ότι το φορτίο του ηλεκτροσκοπίου στο στέλεχος σχήματος Τ (φύλλα και δίσκος) διατηρείται σε όλες τις φάσεις του πειράματος, γιατί …δεν έχει οδό διαφυγής.
Γ. ΠΕΙΡΑΜΑ
Σε ένα αρνητικά φορτισμένο ηλεκτροσκόπιο πλησιάζουμε μια μεταλλική ράβδο και διαπιστώνουμε ότι η απόκλιση των φύλλων δεν μεταβάλλεται. Έχει φορτίο η ράβδος;
Ποιο το είδος του φορτίου της ράβδου, όταν η απόκλιση των φύλλων μειωθεί, αυξηθεί;

1 σχόλιο:

  1. ayto pou grafei sto 2 peirama ginete? diladi na plisiasoyme afortisto agogose fortismeno jilektroskopio kai na mi paratirite tipota?

    ΑπάντησηΔιαγραφή