Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Τάση και ένταση μεταξύ δύο σημείων σε κύκλωμα

  

Για το κύκλωμα του παραπάνω σχήματος, δίνονται η ΗΕΔ της πηγής Ε=24V (r=0), R1=2Ω, R2=8Ω, R3=6Ω και R4=4Ω. Το αμπερόμετρο είναι ιδανικό και ο διακόπτης ανοικτός.

i)  Να υπολογιστούν οι εντάσεις των ρευμάτων που διαρρέουν τους αντιστάτες του σχήματος.

ii) Να υπολογιστεί η τάση VΑΒ=VΑ-VΒ.

iii) Κλείνουμε το διακόπτη δ. Να υπολογιστούν:

α) η τάση VΑΒ=VΑ-VΒ.

β) Η ένδειξη του αμπερομέτρου.

Απάντηση:

ή

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Μερικές αλλαγές σε ένα κύκλωμα

 

Στο διπλανό κύκλωμα ο αγωγός ΑΒ είναι ισοπαχής και  ομογενής με αντίσταση R, ενώ κατά μήκος του μπορούμε να μετακινούμε ένα δρομέα δ. Δίνεται V=10V, Ro=2Ω, ενώ το αμπερόμετρο είναι ιδανικό, οι αγωγοί σύνδεσης δεν έχουν αντιστάσεις και ο διακόπτης Δ είναι ανοικτός.

i)  Φέρνουμε τον δρομέα δ στο άκρο Α του αγωγού και το αμπερόμετρο δείχνει ένδειξη Ι1=1Α. Να υπολογισθεί η αντίσταση R  του αγωγού ΑΒ.

ii) Ποια η ένδειξη του αμπερομέτρου, αν στη συνέχεια κλείσουμε τον διακόπτη Δ;

iii) Με τον διακόπτη κλειστό, φέρνουμε τον δρομέα δ στο μέσον Μ του αγωγού ΑΒ.

α) Ποια η νέα ένδειξη του αμπερομέτρου;

β) Να υπολογισθεί η ισχύς που καταναλώνεται στο τμήμα ΑΜ του αγωγού ΑΒ.

Απάντηση:

ή

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Η κίνηση με μια μεταβλητή δύναμη

 

Ένα σώμα Α μάζας m1=0,5kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Σε μια στιγμή tο=0 δέχεται την επίδραση μιας οριζόντιας μεταβλητής δύναμης, το μέτρο της οποίας μεταβάλλεται με το χρόνο, σύμφωνα με την εξίσωση F=0,2t (S.Ι.). Το σώμα Α ξεκινά να ολισθαίνει τη χρονική στιγμή t1=10s, ενώ τη στιγμή t2 συγκρούεται κεντρικά και πλαστικά, με ένα δεύτερο σώμα Β, μάζας m2=2,5kg το οποίο κινείται αντίθετα και ελάχιστα πριν την κρούση έχει ταχύτητα μέτρου 1m/s, ενώ ταυτόχρονα παύει να ασκείται πάνω του η δύναμη F. Το συσσωμάτωμα παραμένει ακίνητο μετά την κρούση.

i)  Να βρεθεί ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ του σώματος Α και του επιπέδου, αν η οριακή στατική τριβή έχει το ίδιο μέτρο με την τριβή ολίσθησης.

ii) Να υπολογιστεί η ταχύτητα του σώματος Α, ελάχιστα πριν την κρούση.

iii) Αφού κάνετε το διάγραμμα της συνισταμένης δύναμης που ασκείται στο σώμα Α, σε συνάρτηση με το χρόνο, μέχρι τη στιγμή της κρούσης, να βρείτε τη χρονική στιγμή t2 που έγινε η κρούση των δύο σωμάτων.

Δίνεται g=10m/s2.

ή