Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Επιλογή μεταβολής και θερμοκρασία.


Μια ορισμένη ποσότητα αερίου, βρίσκεται στην κατάσταση Α με πίεση pΑ=3∙105Ν/m2 και VΑ=2L και απορροφώντας θερμότητα Q1= 5.400 J έρχεται αντιστρεπτά στην κατάσταση Β, με πίεση pΒ=4∙105Ν/m2 και όγκο 6L. Στη διάρκεια της  μεταβολής ΑΒ το αέριο παράγει έργο W1= 1.800 J. Στη συνέχεια αποβάλλοντας θερμότητα  3.600 J φτάνει αντιστρεπτά και ισόχωρα στην κατάσταση Γ, από όπου επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση Α, όπου η μεταβολή σε διάγραμμα p-V, είναι ευθύγραμμη.
i)  Ποια από τις διαδρομές (α), (β) και (γ) παριστά τη μεταβολή ΑΒ που πραγματοποιήθηκε;
ii)  Να υπολογίσετε τη θερμότητα που ανταλλάσσει το αέριο με το περιβάλλον στη διάρκεια της μεταβολής ΓΑ.
iii) Στη διάρκεια της ΓΑ η μέγιστη θερμοκρασία που αποκτά το αέριο είναι μεγαλύτερη, ίση ή μικρότερη από τη θερμοκρασία στην κατάσταση Α:



2 σχόλια:

  1. Διονύση καλησπέρα.
    Κάνω τον υπολογισμό της πίεσης του Γ από την μεταβολή ΒΓ :
    ΔU=1,5nRΔΤ οπότε 1,5nRΔΤ=-3600, 1,5VΔP=-3600, ΔP=-400000 Άρα για την πίεση του Γ υπολογίζεται ίση με μηδέν. (συγχώρεσε με αλλά δεν ξέρω να χρησιμοποιώ στα σχόλια εκθέτες και δείκτες).
    Τι δεν κάνω σωστά και βγάζω άλλο αποτέλεσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μεταβολή της εσωτερικής ενέργειας που υπολογίζεις αγαπητέ φίλε, είναι λάθος, αφού δεν αναφέρεται στην εκφώνηση, ότι το αέριο είναι μονοατομικό.
      Στην πραγματικότητα θεώρησα ισομοριακό μίγμα μονοατομικού και διατομικού, έτσι ώστε να έχω ΔU=2nRΔΤ, για να μην υπάρχει άλλος δρόμος υπολογισμού, παρά αυτός που επιβάλλουν τα δεδομένα της άσκησης

      Διαγραφή