Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Άλλο ένα test Επαγωγής 2013.

Στο διπλανό σχήμα οι οριζόντιοι αγωγοί xx΄και yy΄ δεν έχουν αντίσταση, ενώ συνδέονται με αντιστάτη αντίστασης R=3Ω. Ο αγωγός ΑΓ, έχει μάζα 0,5kg, μήκος ℓ=1m και αντίσταση r=1Ω.
Ο αγωγός κινείται με σταθερή ταχύτητα υ, με την επίδραση μιας σταθερής οριζόντιας δύναμης F=6Ν, όπως στο σχήμα, κάθετα στις δυναμικές γραμμές ενός κατακόρυφου ομογενούς μαγνητικού πεδίου, έντασης Β=2Τ.
i) Να εξηγείστε γιατί το αμπερόμετρο διαρρέεται από ρεύμα, καθώς και να δικαιολογήσετε τη φορά του ρεύματος που το διαρρέει.
ii) Να βρεθεί η ταχύτητα του αγωγού ΑΓ, καθώς και η τάση στα άκρα του.
iii) Να βρεθεί ο ρυθμός με τον οποίο η δύναμη F παρέχει ενέργεια στον αγωγό ΑΓ, καθώς και ο ρυθμός με τον οποίο η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική στο κύκλωμα.
iv) Σε μια στιγμή, έστω t0=0,  η δύναμη F καταργείται. Μετά από λίγο, τη στιγμή t1, η ένδειξη του αμπερομέτρου είναι 2 Α. Για τη στιγμή αυτή, να βρεθούν:
α) Η επιτάχυνση του αγωγού ΑΓ.
β) ο ρυθμός μεταβολής της κινητικής ενέργειας του αγωγού ΑΓ.
v)  Πόση θερμότητα παράγεται στο κύκλωμα από τη στιγμή t0 μέχρι τη στιγμή t1;
Δείτε όλο το τεστ σε pdf  αλλά και σε Word.

2 σχόλια:

  1. Κύριε Μάργαρη μήπως μπορείτε να μου πείτε ποιοι ρυθμοί μεταβολής μπορεί να ζητηθούν σε αυτές τις ασκήσεις και πως υπολογίζονται; Γιατί π.χ. προσπαθώ να απαντήσω στο ιιι) ερώτημα στο δεύτερο ρυθμό και δεν τα καταφέρνω. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ρυθμός με τον οποίο προσφέρει ενέργεια η δύναμη, είναι εξ ορισμού, η ισχύς της δύναμης: Ρ=Fυ.συνα.
      ο ρυθμός με τον οποίο η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική στο κύκλωμα, είναι ίσος με την ηλεκτρική ισχύ Ρ=Ε.Ι ή και ίσος με την ισχύ της δύναμης Laplace Ρ=F.υ.συνα

      Διαγραφή